Sosyal medya üzerinden paylaşılan görüntüler ile ilgili açıklama

Kozan  Belediyeye ait hayvan rehabilitasyon ve bakım merkezinde ölü bir köpeğin Sosyal medya üzerinden bir takım çevreler tarafından paylaşılan ve ne zaman çekildiği belli olmayan görüntülerde Kozan Hayvan Barınağındaki hayvanların açlıktan birbirlerini yedikleri şeklinde paylaşım yapılmıştır.Bu paylaşımlar ile ilgili Kozan Belediyesi olarak gerekil soruşturma başlatılmış olup Kozan Hayvan Barınağında yaşanan üzücü olayın açlıkla uzaktan yakından alakası olmadığı, bu olayda gerek personellerin gerek ise bir başkalarının ihmali varsa gerekli soruşturmanın başlatıldığını ve olaya neden olan kişi veya kişilerin gerekli cezai işlemi alacaklarını belirtildi.

Veteriner Hekim Çullu; "Hayvanların Açlıktan Ölmeleri Söz Konusu Değil"

Kozan Hayvan barınağında bulunan hayvanların sürü psikolojisi nedeniyle sürekli birbirlerine saldırdıkları ve son günlerdeki alınan koronavirüs tedbirleri dolayısıyla barınakta yeterli personel olmamasından dolayı böyle istemeyen bir olayın yaşandığını belirten ve barınakta yeteri oranda mamanın bulunduğunu ifade eden Kozan Hayvan Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Veteriner Hekimi Aii Çullu; "Ben gelen şikayetler üzerine barınakta bir değerlendirme yaptım. Bu hayvanlar barınakta açlıktan değil sürü bazında yönetildikleri için kavgadan dolayı birbirlerine zarar verebilecekleri için dolayısıyla barınak yetkililerinden veya personellerinden kaynaklanan bir hata değildir. Tabiki hayvanlarımız aç olabilir. Bunlar  sürü bazında yem atılıyor on hayvandan dokuzu yiyip biri yemeyebiliyor. Bunların ölmesi gibi bir durum söz konusu  değil ertesi öğünde zaten bu hayvanlara yemek veriliyor ve o aç kalan hayvanlarda diğerleri tokken karnını doyurabiliyor. Hayvanların tedavileri yapılıyor, ameliyatları düzenli olarak yapılıyor sokaklara neden hayvan bırakmıyorsunuz diyorlar bu sefer de. Hayvanları bıraktığımızda da neden hayvanlar toplanmıyor diye şikayetler geliyor. Yani biz görevimiz olarak bu hayvanları toplar tedavi eder bakımını yaparız. Bunun takibini de küpe amacıyla yapıyoruz ancak ilçemize farklı ilçelerden köpeklerin geldiğini görüyoruz. Bu köpeklerin toplama işlemini de biz yaptığımız için tabi bu konuda yeterli olamıyoruz. Hayvanlarımız sıkıntı yaşıyor olabilir fakat bunu büyükşehir belediye başkanımızın da destekleri ile çözüyoruz. Ama bu görüntüyü içerden bir personelimizin çekip göndermesi daha mantıklı geliyor. Çünkü içeriye biz dışarıdan ziyaretçi almıyoruz koronavirüs salgınından dolayı. Giriş çıkışlar yasak şuan. Şuan çekildiyse yani şuan böyle bir görüntü çekildiyse personelimizden kaynaklıdır. Gece bir hayvan burada öldüyse biz buna müdahale edemeyiz. Fırınımızdan ekmek geliyor, lokantalarımızdan yemek topluyoruz, esnaflarımızdan destek geliyor sağ olsunlar barınağımıza. Kısacası her yerden barınağımıza yardım geliyor fakat buna rağmen hala hayvanlar açlıktan ölüyor diye propaganda yapılıyorsa vallahi diyecek bir şey bulamıyoruz.

Büyüköztürk; "Kozan Hayvan Barınağımızı Asla İhmal Etmiyoruz"

Adana Büyükşehir Belediyesi olarak Kozan Belediyesi ile sürekli irtibat halinde olduklarını ve Kozan Hayvan Barınağındaki hayvanlara yeterli oranda mama gönderdiklerini belirten ve yaşanan bu üzücü olayın asla hayvanların açlığından kaynaklanmadığını ifade eden Adana Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Daire Başkanı Deda Büyüköztürk; "Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Ama Adana Büyükşehir Belediyesi olarak sokak hayvanlarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Şuan bütün ilçelere besleme yapıyoruz. Kozan Hayvan Barınağımıza da yeteri kadar mama getirdik. Ben de hayvanların açlıktan birbirine saldırdığı değil de daha çok  hayvanların doğal olarak birbirlerine saldırmalarından dolayı böyle bir durumun yaşandığını düşünüyorum. Biri ölmüş ondan sonra parçalamış ta olabilirler. Hayvanların aç bırakıldığını bende düşünmüyorum. Sayın Başkanım dışarıdan da destek alıyor, bizde Adana Büyükşehir Belediyesi olarak hayvanlarımıza destekte bulunuyoruz. Ama görüntülerde bir sıkıntı var bunu gidermeye çalışacağız hep birlikte bizim bir eksiğimiz varsa gidermeye çalışacağız.

Avan; "Konu İlle Alakalı Soruşturmayı Başlattık ihmali Olan Cezasını Alacak"
Kozan Hayvan Barınağında yaşanan üzücü olayın açlıkla uzaktan yakından alakası olmadığını belirten fakat bu olayda gerek personellerin gerek ise bir başkalarının ihmali varsa gerekli soruşturmanın başlatıldığını ve olaya neden olan kişi veya kişilerin gerekli cezai işlemi alacaklarını ifade eden Kozan Belediye Başkan Vekili Kenan Avan; "Barınağımızı sürekli denetliyoruz ve  dünkü denetlememizde de barınağımızda yeterli oranda mama olduğunu gördük.  Hatta ihtiyaçtan da fazlası vardı. Konu ile alakalı gerekli çalışmaları başlattık. Barınaktaki görevlilerimizle alakalı soruşturmayı başlattık. Eğer bir kusuru olan varsa derhal bu kusuru yerine getireceğiz eğer bir personelin kastı varsa bunu da yerine getireceğiz.

Haber Tarihi: 24.03.2020