KOZAN'IN COĞRAFİ KONUMU
Kozan İlçe Merkezi Adana Ovası'nın yukarı ova denilen kısmında düz arazi ile dağlık kesimin birleştiği yerde, yarı engebeli bir alan üzerine kurulmuş olup, Adana İl Merkezine uzaklığı 68 km'dir. İlçe, kuzeyde Kayseri, Yahyalı, Feke, Saimbeyli; doğuda Osmaniye, Kadirli; güneyde Ceyhan; batıda İmamoğlu, Aladağ ilçeleri ile çevrili olup, yüz ölçümü 1690 Km karedir.
İlçenin yüzey şekilleri birbirinden farklı iki konumdadır. Birinci kesimin arazi yapısı Adana Ovasının devamı niteliğinde olup, verimli mümbit araziye sahiptir.
İlçe merkezinde rakım 110 m'dir olup antitorosların eteğinde olan Kozan, yağmurlu kışları, kuru ve sıcak yazları ile Akdeniz iklimi şeridinde bulunmaktadır. Toros dağları bu bölgenin kuzeyden gelen serin rüzgârları almasına engel olduğu için Temmuz ve Ağustos aylarında yaylaya çıkma ihtiyacı hissedilir.
İKLİMİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
İlçede tipik Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. İlçe Meteoroloji Müdürlüğünün kayıtlarında yıllara göre ortalama yağış miktarı yaklaşık 900 mm'dir.
Bitki örtüsü, yöredeki iklim özellikleri ile uygunluk arz etmektedir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu yörede dağlık kesimin alçak yamaçlarında maki türü bitkiler görülür. Kuraklığa dayanıklılığı ile bilinen maki türleri 700-800 metre yüksekliklere kadar olan sahalarda geniş yer kaplar. Defne, harnup, mersin, tesbih, sandal, pırnal, melengiç ve zeytin başlıca örneklerdendir. Dağların yüksek kesimlerine doğru ormanlar görülür. Bu ormanlık alanlarda en çok ladin, meşe, çam, ardıç, köknar, dişbudak gibi türlere rastlanmaktadır. Yörede kışın da yapraklarını dökmeyen bitki türleri mevcuttur. Çam, okaliptüs, narenciye, zeytin ve zakkum bu türe örnektir.
İlçe merkezi yazları çok sıcak ve kuru geçtiği için söz konusu bu dönemde önemli bir nüfus kuzeyde yer alan yaylalara göç etmektedir. Kozan'ın en önemli yaylaları; Horzum, Gedikli, Göller, Savruk, Çulluuşağı, ve İnderesi'dir. Yaylalar alabildiğine yeşil tonuyla, sıcaktan kaçan insanlara kucağını açar, onları serinletir. Toros Dağlarının uzandığı kuzey kesim geniş çam ormanları ile kaplıdır. Eşsiz güzellikleri ile bu dağlar yaz boyunca insanları koynunda barındırır.
AKARSULARI
Kozan İlçe sınırları içerisinde yer alan başlıca akarsular; Kilgen Çayı, Deli Çay, Zamantı, Göksu ve Sumbas Çayıdır. Kilgen Çayı üzerine 1973 yılında Kozan Barajı inşa edilmiş, takriben 70 bin dekar araziyi sulamaktadır. Baraj Kozan'a bolluk ve bereket getirmiştir.