KOZAN YAYLALARI

Yaz mevsiminde ve en sıcak aylarda insan ve hayvanların yaylaya gitmeleri, orada ekonomik faaliyetlerde bulunmaları "Yaylacılık" olarak adlandırılır.

Yaz aylarında çeşitli neden ve amaçla yaylalara çıkan ailelere ise "Yaylacı" adı verilir. Yaylalar, geçici kır yerleşme şekillerden birisidir. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde olduğu gibi Kozan'da da yaylacılık amacıyla yaylalara göçme hareketi, genellikle "dikey ritmik hareketler" şeklinde olmaktadır.

İlçedeki yaylalar, orman sınırının üzerindeki çayırlık yerlerde ve orman içindeki ağaçsız alanlarda görülmektedir. Kozan'da, yaz aylarının sıcak geçmesi sebebi ile halkın bir kısmı ilçeye yakın civarlarda bulunan yaylalara göçerler. Buralarda halkın geniş bağları (üzüm bağı, incir bağı, zeytin bağı) vardır. Yazın çok sıcak olan ilçede halkın bir kısmı, akşam üstü Toros dağlarının yamaçlarındaki yaylalara çıkmakta, sabah işine geri dönmektedir. Sıcaklığın etkisi azaldıktan sonra Eylül-Ekim aylarında halk tekrar ilçeye döner. Kozan halkının genellikle yazın göç ettiği yöredeki önemli yaylalar şunlardır; 'Horzum, Göller, Savruk, Düzağaç, Çataloluk, Çulluuşağı, Akçalıuşağı, Kuytucak, Eskimantaş, Tapan Yöresi, Gedikli Akaya ve İnderesi '.
 Kozan'ın ova köylüleri de umumiyetle yaz aylarında hayvanları ile beraber yaylaya giderler. Kozan'da, yaylalara giden ailelerin bir kısmı da, hayvan otlatma ve onların sütleri ile yünlerini değerlendirme gibi çeşitli ekonomik faaliyetlerde bulunmaktadır. Yaylalar, son zamanlarda, hayvan otlatma ve onların sütlerini, yünlerini değerlendirme dışında, başka amaçlarla da kullanılmaktadır. Kıyıların kirlenmesi ve buralarda tatilin oldukça pahalı olmasından dolayı yaylalar, giderek dinlenme-tatil amaçlı olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.

Kozan-Horzum Ve Çulluuşağı Yaylaları

Kozan ilçesini, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçeleri ile Kayseri'ye bağlayan karayolunun 25. km'sinde Horzum Yaylası, 31. km'sinde de Çulluuşağı Yaylası bulunmaktadır. Yaylalara yaz kış otobüs ve minibüs seferleri var.

Kozan ilçesi halkı tarafından kullanılan Horzum Yaylası çam, çınar ve üzüm bağları, meyve ağaçları ile iç içedir. Yayla mimarisinin güzel örneklerinden olan ahşap evlerin bulunduğu yaylalarda altyapı ihtiyaçları giderilmiş olup buradaki sağlık ocağı gelenlere hizmet vermektedir.

Kozan Göller Yaylası

Kozan ilçesine 40 km. mesafede yer alan yaylaya Asfalt yolla ulaşılmaktadır. Yaz aylarında Kozan ilçesinden yaylaya minibüs seferleri düzenlenmektedir. Ormanlar ve kır çiçekleri ile kaplı bulunan yaylada elektrik, telefon gibi altyapı hizmetleri mevcuttur. Yaylada bakkal, lokanta ve kır kahveleri bulunmaktadır.

Feke İnderesi Köyü Yaylası

Feke ilçesinden 59 km'lik stabilize yolla ulaşılır. Tamamen bağ ve bahçeler arasında kurulmuş olan yaylada otantik köy yaşamını bulmak mümkündür. Altyapısı tamamlanmış olan yaylada sağlık ocağı ve jandarma karakolu hizmet vermektedir. Köy halkı tarafından Yahyalı tipi halı, kilim ve çorap dokunarak satışa sunulmaktadır. Kır lokantaları, bakkal ve fırınlar ziyaretçilere hizmet vermektedir.

Saimbeyli Çatak Yaylası

Saimbeyli-Tufanbeyli karayolunun 2. km'sinden sola dönülerek bağ ve bahçeler arasından geçen 3 km'lik stabilize bir yolla ulaşılmaktadır. Yaylaya, Saimbeyli'den belediye otobüsleri sefer düzenlemektedir. Dağ yamacından akan küçük şelalelerin beslediği anıt çınar ağaçlarının gövde ve dalları üzerine kurulmuş çardaklarda piknik yapmak mümkündür. Bol su kaynakları olan Çatak Yaylası, Saimbeyli ilçesinin su ihtiyacını da karşılamaktadır. Yaylada Orman İşletmesi'ne ait küçük bir dinlenme tesisi de mevcuttur.

Tufanbeyli Obruk Yaylası

Saimbeyli-Tufanbeyli karayolunun 35. km'sinde yer almaktadır. Yörükler tarafından tercih edilen yayla bakir durumdadır. Ardıç, karaçam, sedir ağaçları ve kır çiçeklerinin çevrelediği ekilebilir alanlarda buğday ve arpa yetiştirilmektedir. Konaklanabilecek nitelikte yapı bulunmayan yaylada kamp yapacakların çadır ve temel ihtiyaç malzemelerini yanlarında getirmeleri gerekmektedir.